portfolio

Jalkaterapeutiksi opiskelu 3,5 vuotta (2014-2017)
Aloitin jalkaterapian opinnot Metropolia ammattikorkeakoulussa syksyllä 2014. Siitä alkoi mielenkiintoinen ja innostava opiskelumatka kohti uutta ammattia ja kolmatta uraani, joista ensimmäinen on pitkäaikainen tanssijan ja tanssiopettajan ura ja toinen ohjelmiston tuotekehityksen laatuinsinöörin ura.
Jalkaterapeutti on monipuolisesti alaraajoihin erikoistunut ammattilainen, joka tutkii ja hoitaa alaraajan ongelmia sekä ennaltaehkäisee niitä. Jalkaterapeutti pyrkii selvittämään aina myös oireiden syyt ja pyrkii hoidoissaan niiden poistamiseen. Jalkaterapeutti on nimikesuojattu ammatti ja Valviran hyväksymä. Jalkaterapeutti työskentelee usein monialaisessa yhteistyössä mm. terveyskeskuksessa, sairaalassa, yksityisellä klinikalla ja eri asiantuntijatehtävissä, esimerkiksi kenkäkaupassa, sekä kehitys- ja/tai opetustyössä. Jalkaterapeutin ydinosaamista ovat asiakkaan toimintakyvyn arviointi, jalkaterapeuttinen tutkiminen, hoito ja kuntoutus. Jalkaterapeutti tekee yhteistyötä muiden terveydenhoitoalan ammattilaisten kanssa ja lähettää tarvittaessa asiakkaan jatkotutkimuksiin, esimerkiksi lääkärille.
Erityisesti kaikki harjoittelujaksot asiakaskohtaamisineen ja erilaisine ”jalkaterapia-caseineen”, opinnäytetyöprosessi, projektit ja yhteistyöt eri tahojen kanssa ovat olleet mieleenpainuvia opiskelujaksoja, kuten myös liikkeen, kävelyn ja juoksun tutkiminen koulun liikelaboratoriossa. Metropoliasta sain monipuoliset edellytykset jalkaterapeuttina työskentelyyn ja ammattitaidon kehittämiseen jatkossa.
Anatomiaa, lääketieteellisiä opintoja
Jalkaterapeutin monipuolisiin perustietoihin ja taitoihin kuuluu ihmisen anatomia ja varsinkin alaraajojen ja selän anatomia. Palpaatiotaitoja opiskellaan anatomian pohjalta. Anatomian opiskelussa syvennytään alaraajojen kaikkiin kudoksiin, erityisesti niveliin, lihaksiin ja hermostoon, ihoa unohtamatta, ja opiskellaan nivelten ja lihasten toiminta.
Myös esimerkiksi verenkierto, lymfaattinen järjestelmä, hengitys, ruoansulatus ja virtsaneritys opiskellaan jo ensimmäisenä vuonna. Jalkaterapeutin opintoihin ydinosaamisalueiden lisäksi kuuluu monipuolisesti tietoa mm. mikrobeista, farmakologiasta, etiologiasta, patologiasta, hermovaurioista, kirurgiasta, ortopediasta, sonopalpaatiosta, laboratorio- ja radiologisista tutkimuksista, mielenterveydestä ja psyykkisestä toimintakyvystä. Autoimmuunisairauksia opiskellaan, kuten myös perustietoa perinnöllisyydestä ja eri sairauksien vaikutuksesta jalkaterveyteen. Umpirauhasten toimintaa ja niiden hormonituotantoa opiskellaan erityisesti glukoosiaineenvaihdunnan kannalta diabetesopintoihin liittyen.
Jalkaterapeuttinen tutkiminen ja toimintakyvyn arviointi
Jalkaterapeutti hoitaa alaraajojen kiputiloja, erilaisia tuki- ja liikuntaelinongelmia kuten myös iho- ja kynsimuutoksia sekä varpaiden asentomuutoksia. Jalkaterapeuttinen tutkimus alkaa asiakkaan haastattelulla, jossa kerätään esitiedot ja jalkaterapiakäynnin syy. Tällöin viimeistään selviää onko asiakas tullut kliiniseen jalkojenhoitoon vai jalkaterapeuttiseen tutkimukseen ja hoitoon. Mikäli ongelma on alaraajojen toiminnassa, tutkitaan mm. asiakkaan pystyasentoa, alaraajojen linjausta ja kävelyä. Oireileva kohta palpoidaan, jotta tiedetään mikä kudos on mahdollinen ongelman aiheuttaja. Syy oireiluun voi kuitenkin olla muualla kehossa, jolloin jalkaterapeutti tarvitsee tietämystään ja kokemustaan selvittäessään kutakin syy-seuraus-yhteyttä ongelman varsinaiselle synnylle.
Nivelten liikkuvuudet ja lihasepätasapainot ovat usein taustalla kipuiluihin, samaten erilaiset kompensaatiot liikkumisessa. Suljetun kineettisen ketjun mukaisesti, silloin kun alaraaja on kuormitettuna, kaikki nivelet ovat yhteydessä toisiinsa ja näin esimerkiksi polven oireilu voi johtua lonkkanivelen, nilkan tai jalkaterän ongelmasta/ongelmista.
Jalkapeilitutkimusta käytetään hyväksi jalan virheasentojen ja painepiikkien tutkimisessa. Podotrack-painannekuvilla saadaan taltioitua ja dokumentua jalkapohjan kuormitus, jolloin sitä voidaan käyttää myös pohjallisia valmistettaessa ja seurannassa.
Jalkaterapeuttisen tutkimuksen apuna käytetään erilaisia jalkaterapian mittareita (FPI, NDT, FFT, NCSP, RCSP, kipujana ym.), joita käytetään arvioitaessa alkutilannetta ja hoidon vaikuttavuutta. Jalkaterapeutti määrittää staattisiin ja dynaamisiin biomekaanisiin tutkimuksiin perustuen asiakkaan jalkaterapeuttisen ongelman/ongelmat sekä arvioi ja priorisoi tarvittaessa missä järjestyksessä hoitaminen tehdään. Lisäksi laaditaan jalkaterapeuttinen hoito- ja jatkosuunnitelma, minkä mukaan edetään hoidossa. Nämä kirjataan asiakastietojärjestelmään.
Alaraajojen jalkaterapiahoidot
Jalkaterapeutilla on monipuolinen työkalupakki erilaisiin jalkaterapiahoitoihin, joita käytetään usein yhdistelmänä, esimerkiksi apuvälineterapiaan kuuluu aina myös yksilölliset toiminnalliset harjoitteet osana hoitoa. Yksilölliset toiminnalliset harjoitteet ja harjoiteohjelmat kuuluvat keskeisesti jalkaterapeuttisiin hoitohin ja niillä pyritään vähitellen saavuttamaan alaraajojen, selän ja koko kehon tasapainoinen ja optimaalinen toiminta asiakkaan arjessa, huomioon ottaen kunkin asiakkaan toimintakyky. Tarkoituksena on poistaa mahdolliset kipua aiheuttavat toiminnalliset alaraajan virheet ja/tai helpottaa rakenteellisesta viasta johtuvaa. Samalla voidaan myös ennaltaehkäistä monia alaraajaperäisiä vaivoja. Hoitaminen perustuu aina tutkittuun tietoon ja vaikuttaviksi todettuihin hoitomuotoihin.
Hoitona voidaan käyttää lihasten ja nivelten manuaalista terapiaa. Niitä ovat mobilisaatio, hieronta, passiiviset venytyshoidot ja kuutioluun manipulaatio. Nivelten mobilisaatiossa saadaan liikkuvutta liikerajoittuneeseen niveleen. Mobilisaatiota annetaan noin viiden kerran hoitojaksossa lyhellä aikavälillä, jotta saadaan hoidosta vaikuttavaa.
Jalkaterapeutin koulutukseen kuuluu myös paljon jalkaterän apuvälinetekniikkaa. Jotkut voivat koulutuksen pohjalta erikoistua esimerkiksi diabeetikkojen apuvälineterapiaan. Eri pohjallistekniikoita opiskeltiin useissa opintojaksoissa. Tukipohjallisten käytön tulee olla hyvin perusteltua ja biomekaanisten tutkimusten pohjalta suunniteltua. Pohjallisterapialla voidaan vaikuttaa jalkaterän virheasennon korjaamiseen ja siten myös alaraajan/-raajojen linjauksen korjaamiseen, ja/tai paineen tasaamiseen jalkapohjassa, minkä avulla voidaan vähentää kovettumien ja diabeettisten haavojen syntymistä. Jalkaterapeutti valmistaa yksilöllisiä tukipohjallisia eri tekniikoita hyödyntäen. Näitä ovat ns. pikapohjalliset, elementtipohjalliset, kipsivalupohjalliset ja tietokoneavusteisesti valmistetut CAD-CAM -pohjalliset, joita tehdessä jalat ensin skannataan.
Apuvälineterapiaan kuuluvat myös varvasortoosit. Silikonisia yksillöllisesti asiakkaan jalkaan valmistettavia varvasortooseja käytetään varpaiden virheasentojen korjaamiseen tai varpaiden suojaamiseen. Ne tehdään käyttötarkoituksen mukaan muotoillen sopivan pehmeästä/kovasta silikonimassasta tai nauhaortoositekniikalla.
Jalkaterapeutti on koulutettu myös alaraajojen hierontaan, pehmytkudoskäsittelyihin, passiivisiin venytyshoitoihin, lihaskalvokäsittelyyn, sähköhoitoihin (kuten ultraääni ja TENS), urheilu- ja kinesioteippaukseen sekä allasterapiaan.
Kliininen jalkaterapia, iho- ja kynsimuutosten hoito
Iho- ja kynsimuutosten hoito sisällään jalkojenhoidon sekä muutosten syiden hoidon ja niitä hoidetaan erilaisin menetelmin. Hyvä hygienia, aseptiikka ja välinehuolto on olennainen osa jalkaterapeutin kliinistä työskentelyä. Jalkaterapeutti ohentaa ja lyhentää kynnet, poistaa mekaanisesti kovettumat ja känsät. Syylien poisto voidaan tehdä jäädyttämällä tai kemiallisesti. Sisäänkasvaneeseen kynteen voidaan laittaa eristeet ja se voidaan oikaista esimerkiksi yksilöllisesti muotoiltavan kynsijousen avulla jalkaterapeutin vastaanotolla. Jalkaterapeutti voi tehdä suojia ja huopakevennyksiä jalkapohjan kuormitus-/painepiikkikohtiin, joihin usein syntyy kipua aiheuttavia kovettumia. Diabeettisten jalkahaavojen hoito tapahtuu yleensä terveysasemilla tai sairaaloissa jalkaterapeutin toimesta. Jalkaterapeutti tietää paljon erilaisista ihosairauksista ja jalkojen sieni-infektioista ja niiden hoitamisesta.
Jalkaterapeutin tärkeä tehtävä on kenkäopastus ja ns. kenkäreseptin teko asiakkaalle. Kengän tulee olla riittävän pitkä, jotta jalkaterälle on kävelyssä tarvittava tila liikkumiseen ja toimimiseen. Monet jalkaongelmista liittyvät epäsopiviin kenkiin. Jokaiseen hoitotilanteeseen kuuluu tarvittaessa omahoidon ohjausta ja usein neuvoja tarvitaankin jalkaterien kunnon tarkastelun ja arvioinnin yhteydessä.
Erityisryhmien jalkaterapia
Jalkaterapeutti on perehtynyt eri ikäisten ja erityisryhmille suunnattuun jalkaterapiaan. Näitä erityisryhmiä ovat esimerkiksi lapset ja nuoret, urheilijat, ikääntyneet, diabetes- ja reumapotilaat sekä mielenterveyspotilaat. Varsinkin diabetespotilaat ovat kasvava erityisryhmä jalkaterapiapalvelujen käyttäjänä. Jalkaterapeutti voi vaikuttaa diabeetikon tai reumaa sairastavan jalkojen hyvinvointiin parhaassa tapauksessa jo ennaltaehkäisevästi, mikäli vastaanotolle tullaan tarpeeksi varhaisessa vaiheessa ennen kuin muutoksia on ehtinyt tapahtua.
Harjoittelujaksot
Ensimmäiset kolme harjoittelujaksoa toteutettiin Positiassa, Metropolian omalla klinikalla. Neljännellä harjoittelujaksolla, joka oli ns. diabetesharjoittelu, olin erityisesti haavanhoitoa opettelemassa Meilahden sairaalan Diabetesklinikalla Endokrinologian osastolla. Tein myös koulun sisäistä Diabetes-projektia, jossa annettiin erilaisia tutkimusnäyttöön perustuvia ryhmäohjaustunteja diabeetikoille, kuten esimerkiksi diabeetikon tasapainon parantamiseen liittyviä toiminnallisia harjoiteohjelmia ja teemoiltaan diabeetikoille kohdennettuja tietoiskuja luentojen muodossa. Viimeisen 4. vuosikurssin harjoittelujakson olin Jalkaterapia Sami Pesosella ja Vuosaaressa. Kaikki harjoittelujaksot ovat olleet erittäin antoisia, mielenkiintoisia ja tuoneet paljon kokemuksia erilaisista asiakkaista ja heidän jalkaterapiatarpeistaan. Sain arvokasta kokemusta sekä julkisen että yksityisen puolen toiminnasta, osittain erilaisista toimintatavoista, käytännöistä ja ammatillisista suuntautumisista.
Ennaltaehkäisevä ja terveyttä edistävä jalkaterapia
Jalkaterapeutti toimii työssään jalkaterveyttä edistävästi ja jalkavaivoja ennaltaehkäisevästi. Hän voi myös olla kehittämässä ennaltaehkäisevää toimintaa. Jalkaterapeutille kuuluu keskeisesti asiakkaan omahoidon ohjaus. Sitä tehdään lähes jokaisella asiakaskäynnillä. Luennointi on usein isommille ryhmille suunnattua omahoidon ohjausta. Opiskeluun kuului jalkaterveysluentojen pitäminen erilaisille ryhmille. Minulla nämä kohteet olivat alemman vuosikurssin vertaisohjaus palpaatiosta, kohdistetut luennot omaishoitajille, kosmetologiopiskelijoille ja Käpylän peruskoulun 6C-luokalle sekä I Love Me 2016 -messujen jalkaterapiapisteessä kenkäreseptien teko messuvieraille.
Innovaatioprojekti Shakta Joogakoulun kanssa
Innovaatioprojektin toteutin Shakta Joogakoululle moniammatillisena yhteistyönä (2 jalkaterapeutti-, 2 tuottaja- ja 1 optometristiopiskelija). Vaikka projekti ei liittynyt varsinaisesti jalkaterapiaan, oli se hyvin opettavainen ja mielenkiintoinen kokemus omaa tulevaa yrittäjyyttäkin ajatellen. Projektista oppi paljon palvelukonseptoinnista ja -markkinnoista ja sen kohdentamisesta.
Vapaavalintaiset opinnot
Osallistuin vapaavalintaisena opiskeluna ensimmäisenä vuonna Liikuntaa kaikille -soveltavan/vammaisliikunnan ohjauskurssille ja sain siitä myös edellytykset itse ohjata soveltavaa liikuntaa. Osallistuin myös Metropolian liikelaboratorion opiskelijatiimiin. Opiskelin liikelaboratorion laitteiden käytön ja tutkin laitteistoilla (Templo, Medilogic ja Optogait) ns. normaalia eli optimaalista ja siitä poikkeavaa kävelyä. Syksyllä 2017 olin mukana FootBalance-Metropolia -yhteistyöprojektissa, jossa tutkittiin liikelaboratiorion Medilogic-laitteistolla jalkapohjan paineen jakautumista ja pohjallisten vaikutusta siihen.
Tutkimus- ja kehitystyö
Tutkimus- ja kehittämistyö kuuluu jalkaterapeutin valmiuksiin ja sitä harjoiteltiin käytännössä jalkaterapian opinnäytetyöprosessissa. Se oli mukaansatempaava monimuotoinen kehitysprosessi mielenkiintoisen ja tärkeän aiheen parissa. Opinnäytetyöni 10–16-vuotiaiden juniorijalkapalloilijoiden alaraajojen tyypilliset rasitusvammat ja niiden ennaltaehkäisy (linkki tässä!)
Erityiset mielenkiinnon ja suuntautumisen kohteet lähitulevaisuudessa
Jalkaterapeutin ammattiin kuuluu olennaisesti elinikäinen oppiminen ja omatoiminen jatkuva uuden tiedon ja taitojen opiskelu, mikä ei poikkea aiemmista uravalinnoistani. Erityisesti lasten ja nuorten jalkaterapia on lähellä sydäntä, varsinkin rasitusvammojen ennaltaehkäisyn ja hoitamisen näkökulmasta. Tanssijoiden jalkaterapia, ikääntyneiden jalkaterapia sekä kuntouttaminen ennen ja jälkeen alaraajaleikkausten on myös ammatillisesti erittäin kiinnostavaa. Tulen paneutumaan enemmän myös faskiakäsittelyihin ja kinesioteippauksiin kuten myös juoksuanalyyseihin, joihin osallistuin jo Metropolian liikelaboratoriossa opiskeluaikoina.
Site powered by Weebly. Managed by Avaruus.net